Проф. Теодора Павлович

Проф. Теодора Павлович родена в семейството на Петя Павлович – известен хоров диригент, създател на първата в България Хорова школа (Казанлък), и д-р Валентин Павлович. Заниманията си с музика започва на 6-годишна възраст (пиано, солфеж, пеене). Завършва с отличен успех последователно математическата гимназия ‘Никола Обрешков’ (1978) и Държавната музикалната академия (днес НМА) със cпециалности тонрежисура (1983) и хорово дирижиране (1988).

Работата си като преподавател по хорово дирижиране в НМА ‘П.Владигеров’ започва през 1989 като асистент на проф. В.Арнаудов, а след 1991 на проф.Георги Робев. От 2000 доцент, от 2007 професор. От 2000 води постоянен лекционен курс по дисциплините дирижиране хор от клавир и хорово пеене, хорознание и дирижиране в програма ‘Музика’ на ФНПП на Софийския университет ‘Св.Климент Охридски’.

Паралелно с педагогическата си дейност работи с различни хорови състави: Софийски камерен хор ‘Любомир Пипков'(1984-1991), Камерен хор при БНТ (1986 – 1991). От 1991 е диригент на Софийския камерен хор ‘Васил Арнаудов’, от 1997 – основател и диригент на Фестивален хор ‘Васил Арнаудов’. Художествен ръководител на Академичния хор на ТКДФ при НМА (от 2002) и на Смесения хор на СУ ‘Св. Климент Охридски’ (от 2005).

Като диригент на тези състави (преди всичко със Софийския камерен хор и Фестивалния хор ‘Васил Арнаудов’) многократно участва в престижни музикални форуми у нас като ММФ ‘Софийски музикални седмици’, ‘Варненско лято’, Европейски музикален фестивал – София, Международен фестивал на камерната музика – Пловдив, ММФ ‘Зимни музикални вечери “Проф. Иван Спасов’ – Пазарджик и др., както и в елитни музикални събития в Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Испания, Люксембург, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Франция.

Има регистрирани студийни и документални записи за БНР, БНТ и други ТВ канали. Творби под нейно диригентство са включени в компактдискове, издавани в България, Германия, Испания и са излъчвани от радио- и телевизионни компании в различни страни (сред тях ВВС, Deutsche Welle, Радио Ватикана и др.)

Редовно канена за член на международно жури на хорови конкурси и като лектор в рамките на международни събития в много европейски страни, Хонг Конг и Япония. Има публикации в различни издания в България, Германия, Ирландия, Италия, Испания, Япония, както и в международните списания за хорова музика International Choral Bulletin (издание на IFCM към UNESCO) и Europa cantat. През 2005 е поканена да води лекции и специализиран курс по хорово дирижиране в рамките на Световния симпозиум за хорова музика – Киото, Япония.

От 1998 е автор и постоянен водещ на рубриката ‘Европа пее’ по програма ‘Христо Ботев’ на БНР и реализира самостоятелни радиопредавания за различни хорови събития, за известни хорови състави,композитори и диригенти. През 2006 е приета за редовен член на Съюза на българските журналисти.

Включена е в международното издание Who Is Who In Choral Music.

Вицепрезидент на Европейската хорова федерация Europa cantat (2003 – 2006). През 2005 е избрана за заместник-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, а през 2008 – за вицепрезидент за Европа на Световната хорова федерация IFCM.